Op 21 februari 1942 werd de Rijks geëvacueerd naar de St. Josephschool aan de Tegelseweg.

De toenmalige leerling Herman Ritzema, zaliger, legde die verhuizing vast in een tekening.

Herman verkocht ze per stuk voor fl 0,10. Ieder verkocht exemplaar was met de hand getekend met Oost-Indische inkt. Volgens zijn broer Teun was Herman zijn hele leven in de beeldende kunst commercieel aangelegd.

De leraren op die tekening v.l.n.r.: Jo Nottrot, Nol Ansems,  Ad Wanders en Joep Vrijling, v. Nieuwenhoven (biologie). Op de tekening staan de spreuken, zoals die indertijd in het gebouw van de Rijks hingen:

jo nottrot

wiskunde

1921-1950

joep vrijling

1936 - 1963

scheikunde.

Vanaf 1946 directeur

p. van nieuwenhoven

biologie

ad wanders

cosmografie, natuurkunde

en mechanica

1938-1968

nol ansems

duits

1928-1966

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

M. H.  Ritzema (Herman)


Herman leefde van 1925 - 2004 en was de oudste van 5 kinderen. Hij zat op de Rijks van 1938 tot 1943. Op de lagere school heeft hij nog een 7e klas gevolgd. Hij is in de 4e klas RHBS blijven zitten en heeft toen met een 3 jarig getuigschrift de school verlaten.

Herman heeft in die laatste schooljaren geleden aan struma (een schildklierafwijking). Dat kwam toen meer voor in Venlo vanwege te weinig Jodium in het drinkwater. Hij is bij familie elders in Nederland op krachten gekomen en genezen verklaard. Dat zal mee van invloed zijn geweest op zijn schoolprestaties. Op aanraden van de tekenleraar Cornelisse is hij bijgeschoold in de beeldende kunst door een Venlose kunstenaar Sef Moonen.

Herman had een atelier op de zolder van ons huis, waar hij beeldjes maakte van klei (o.a. reproducties van de beeldjes op de steunberen van de St. Jan in Den Bosch), die hij aan kunstwinkels verkocht. Met behulp van gipsvormen, werden die in series vervaardigd. Na de oorlog is hij naar de Kunstnijverheidsacademie in Arnhem gegaan. Daar is hij getrouwd met een medeleerling. Ze kregen twee kinderen. Met de schoonfamilie heeft hij een plateelfabriek opgericht en mee geleid. Maar hij was een individualist. Na een paar jaar is hij voor zichzelf begonnen met een zeefdrukkerij.

leo cornelisse

hand- en lijntekenen

foto 1949


Herman Ritzema

† 2004

voorkom iedere beschadiging

draag zorg voor het meubilair


wees netjes op boeken en schriften

eerbiedig alle gemeenschapsgoed


sef moonen

kunstenaar

foto will sorée

1964

Up (parent).

tekeningen van herman ritzema